Woda uzdatniana metodą odwróconej osmozy czyli oczyszczana poprzez filtry osmotyczne jest tak czysta, że dość często porównywana jest do wody destylowanej. Jednak jest to woda dużo lepsza pod względem smakowym i zawartości mikroelementów.

Smak wody destylowanej jest mdły, niesmaczny. Powodem jest fakt, iż w momencie gotowania pozbywamy się występującego w wodzie o2 oraz dwutlenku węgla, którego nie brakuje w wodzie oczyszczonej przez filtry do wody. Gazy te mają decydujący wpływ na smak wody. Przykładem tu może być fakt, że wody górskie bogate w tlen, należą do wód miękkich oraz zaliczane są do najwyższej klasy czystości. Dwutlenek węgla wykorzystywany jest do napełniania gazem wód mineralnych w celu poprawienia jej smaku. Ponadto destylacja wody nie usuwa wszystkich produktów chlorowania wody.

Niektóre związki aromatyczne na przykład ropopochodne związki chloru, które mają mniejszy punkt wrzenia niż woda, podróżują z parą do wody uzdatnionej. W ten sposób nie pozbywamy się złych dla zdrowia związków. Dlatego właśnie bez wahania można stwierdzić, iż odwrócona osmoza daje wodę lepszą i zdrowszą niż woda po destylacji.