Woda zawierająca zbyt duże stężenie manganu jest zazwyczaj niesmaczna i zniechęca do spożycia zmienioną barwą, a niekiedy również zapachem. Razem z manganem w wodzie zazwyczaj znajduje się też żelazo. Co to oznacza w praktyce? Sprawdźmy!

Dlaczego mangan znajduje się w wodzie?

Obecność manganu w wodzie wynika zazwyczaj z rozpuszczania skał magmowych i osadowych (pod wpływem obecności jonów siarczanowych). Niekiedy jest również związana z działalnością człowieka. Mangan jest bowiem powszechnie stosowany w przemyśle metalurgicznym.

Czy można pić wodę z manganem?

Maksymalne stężenie manganu w wodzie to 0,05 mg Mn/l. Można się o tym przekonać wykonując analizę wody, która jest kluczowa dla usuwania manganu. Przeczytaj: Kiedy badanie wody jest konieczne?

Choć wysokie stężenie manganu nie ma bezpośredniego przełożenia na nasze zdrowie, obecność tego pierwiastka w wodzie wiąże się w wieloma konsekwencjami dla gospodarstwa domowego.

Najwięcej kłopotów sprawia smolisty osad manganowy, który odkłada się w świetle rur zmniejszając ich światło. Prowadzi to do obniżenia wydajności instalacji oraz miejscowych niedogrzań lub przegrzań. Co więcej, taki osad pojawia się na armaturze oraz na urządzeniach podłączonych do instalacji powodując ich awarie lub przedwczesne zużycie.

I wreszcie, woda z manganem ma zmienione parametry organoleptycznie, co często czynią ja niezdatną do bezpośredniego spożycia.

Jak usuwać mangan z wody?

Mangan z wody można usuwać na kilka sposobów, ale dobór odpowiedniej ścieżki postępowania zależy od kilku czynników. Przede wszystkim warto pamiętać, że takie zadanie jest stosunkowo trudne i wymaga stosowania specjalistycznych metod.

Odmanganianie przeprowadza się zazwyczaj równolegle z odżelazianiem wody, ponieważ związki manganu można usuwać z wody w taki sam sposób, co żelaza. Jeśli nie wiesz, jakie rozwiązanie wybrać – skontaktuj się ze specjalistą w tej dziedzinie.